sâmbătă, 24 decembrie 2022

Să nu înțelegeți greșit vorba că ”toate ființele vor deveni Buddhași”

Să crezi că toate ființele vor deveni în cele din urmă Buddhași este o capcană periculoasă pentru oamenii obișnuiți care pot în acest fel să-și întărească încrederea stupidă în falsul sine. Iată un alt gând iluzoriu al celor care dau copy/paste fără discriminare la cuvintele celor Iluminați.

”Dar Buddha a spus asta”, ar putea argumenta cineva....

O fi spus-o, dar înțelesul este că El, în calitatea lui de Buddha, nu se va opri până când toate ființele nu vor deveni la rândul lor Buddhași. Așadar, nu înseamnă că ființele obișnuite vor atinge Buddheitatea prin puterea lor personală cândva în viitor, ci că Buddhașii fac tot ceea ce pot pentru a împlini această aspirație. Propoziția de mai sus arată dorința și aspirația tuturor Buddha iar nu ceea ce oamenii obișnuiți pot face fără ajutorul lor.

Numai dacă renunțăm la încrederea în puterea personală (așa-zisa ”putere” a sinelui/egoului nostru neiluminat) și avem credință în Puterea lui Buddha Amida vom deveni la rândul nostru Buddhași. Altfel, niciunul nu poate scăpa de nașterile și morțile repetate.

Timpul este infinit, dar Buddhașii au răbdare infinită și vor lucra mereu să ajute ființele să se încreadă în Amida în așa fel încât toate să atingă Eliberarea. Asta deoarece toți Buddha îl susțin pe Amida singurul Buddha care a oferit cea mai bună metodă de a aduce toate ființele la atingerea Buddheității. Unele metode buddhiste necesită capacități speciale din partea noastră, dar Legământul Principal nu cere nimic – nicio virtute, nicio calitate sau abilitate specială. Iată motivul pentru care această metodă este universală: atât înțelepții sau sfinții cât și idoții și păcătoșii sunt salvați prin ea. 

Dacă Legământul Principal al lui Amida nu ar fi fost făcut, nici ființele nu ar fi avut vreo șansă la Eliberare iar propoziția ”toate ființele vor deveni Buddhași” ar fi fost rostită în zadar.

Buddha, supremul Doctor, știe foarte bine că unii sunt prea bolnavi ca să se vindece singuri. Având Compasiune Infinită nu așteaptă până când aceștia ar deveni la un moment dat capabili să evadeze singuri din iadurile cele adânci ori alte zone joase ale existenței. Ce mamă ar face așa ceva – să își lase copilul să se scufunde în iad și să aștepte pe marginea abisului până când își revine singur? Și dacă nu își mai revine? De fapt, ce șanse ar avea cineva să își revină singur dacă ar cădea în oceanul durerii nesfârșite din zonele de jos ale existenței? Niciun Buddha a cărui esență este Compasiunea infinită nu ar sta și ar aștepta fără să facă nimic. Iată de ce a făcut Amida Legământul său Principal și a creat Tărâmul Pur, deoarece nu a vrut să stea și să aștepte până când ființele sensibile vor deveni Buddhași prin eforturile lor personale. Ar fi fost stupid și lipsit de compasiune dacă ar fi făcut asta.

Așadar, dragi prieteni, vă rog să nu vă bazați pe cuvinte pe care nu le înțelegeți, ci să țineți bine în minte gândul impermanenței – impermanența propriei voastre vieți care se poate sfârși oricând și impermanența așa-ziselor voastre ”realizări spirituale” bazate pe puterea personală. Nu uitați că în oceanul nașterilor și morților repetate nu există niciun ”tu” singur care va deveni un Buddha. Drumul spre zonele de jos ale existenței este întotdeauna deschis pentru cei care se bazează pe puterea personală. Nu există nicio evoluție spirituală autentică pentru o ființă neiluminată ca tine, niciun ”azi am învățat ceva nou și am făcut un pas important înainte”[1], nicio speranță, nimic în afara ajutorului oferit de Buddha Amida.



[1] Oamenii pot învăța mereu lucruri noi însă aici mă refer la atingerea Iluminării supreme.

Niciun comentariu:

Cărţi prin poştă (distributie persoane private si biblioteci)

1. Toti cei care doresc sa primeasca acasa, pliante, carti, reviste, cd-uri si alte materiale informative pe care Amidaji şi Tariki Dojo Bucureşti le distribuie gratuit, pot trimite prin e-mail (josho_adrian@yahoo.com) adresa lor postala cu mentiunea "distributie gratuita".
Noi carti va vor fi trimise automat la fiecare noua aparitie editoriala, la adresa indicata de dumneavoastra, pana cand ma veti anunta ca nu mai doriti sa le primiti. Este o ocazie unica de a studia invatatura traditiei noastre, fara nici o cheltuiala din partea dv. Taxele postale sunt suportate de centrele mai sus amintite și de colaboratorii acestora, insa orice donatie este binevenita.

2. De asemenea, caut voluntari pentru intermediere donatii catre bibliotecile din tara. Daca doriti sa ma ajutati in efortul meu de a dona carti buddhiste tuturor bibliotecilor publice, contactati-ma pe adresa de mai sus. Nu este greu, trebuie doar sa faceti un drum pana la biblioteca din orasul vostru si sa lasati acolo niste exemplare trimise de mine.

Iata cateva din titlurile noastre in limba romana:

- CREDINTA SI NEMBUTSU IN BUDDHISMUL JODO SHINSHU, de Josho Adrian Cirlea
- ADEVĂRATA ÎNVĂȚĂTURĂ DESPRE BUDDHA AMIDA ȘI TĂRÂMUL PUR, de Josho Adrian Cirlea
- CALEA ACCEPTARII - COMENTARIU LA TANNISHO, de Josho Adrian Cirlea
- CELE 48 LEGĂMINTE ALE LUI BUDDHA AMIDA, de Josho Adrian Cirlea


- TEXTE CLASICE precum Tannisho (Plangere impotriva abaterilor de la adevaratul shinjin), Mattosho (Scrisorile Maestrului Shinran), Gobunsho (Scrisorile Maestrului Rennyo), Mica Sutra despre Buddha Amida, rostita de Buddha Shakyamuni
- Hrana Bodhisattvasilor (texte buddhiste clasice despre abtinerea de la carne) de Shabkar Tsogdruk Rangdrol

Video Of Day

Persoane interesate